Aktualizace číselníku v IS ČUS

Na základě změn v číselníku sportů Národní sportovní agentury provedla Česká unie sportu aktualizaci také ve svém informačním systému. Tento krok umožní členským klubům nadále využívat IS ČUS k přípravě podkladů pro import do Rejstřík sportu, u většiny sportů však bude potřeba nastavit sportovní odvětví.

Národní sportovní agentura na přelomu minulého roku změnila strukturu číselníku sportů. Jednoúrovňová struktura sportu (např. fotbal = 15) byla nahrazena dvouúrovňovou strukturou definující sport a jeho sportovní odvětví (např. fotbal získal číslo sportovního odvětví 15.1). Některé původní sporty se „rozpadly“ do více sportovních odvětví (např. gymnastika nebo cyklistika). Někdy mohou kluby v detailu sportovce v Rejstříku sportu najít u původního čísla sportu dočasně sportovní odvětví „nerozlišeno“ s číslem 99 (např. 15.99 – fotbal nerozlišeno).

Pro dotační žádosti na rok 2025 bude potřeba uvádět správné číslo sportovního odvětví dle aktuálního číselníku NSA.

Česká unie sportu se rozhodla zareagovat na výše uvedené změny a zavedla v IS ČUS u oddílů „sportovní odvětví“ jako nové nepovinné pole. Sportovní kluby a tělovýchovné jednoty, které nepodávají žádosti do programu Můj klub, nemusejí řešit žádné aktualizace a změna se jich dotkne převážně jen v novém názvosloví sportů.

snimek-obrazovky-2024-09-12-112801

Členské spolky, které využívají informační systém ČUS k přípravě podkladů pro žádost Můj klub (export členské základy pro Rejstřík sportu přes oranžové tlačítko vpravo dole na záložce „Členové“ nebo v detailu oddílu), mají následující dvě možnosti, jak provést úpravy:

  1. V editaci oddílu v IS ČUS vybrat adekvátní sportovní odvětví (což může nést určitá úskalí, viz níže). V exportu pro Rejstřík sportu se pak nové číslo vyplní správně.
  2. Nechat kolonku „sportovní odvětví“ v IS ČUS nevyplněnou, protože se jedná o nepovinné pole. V exportu pro Rejstřík sportu se ve sloupci sportovní odvětví objeví text „nevyplněno“, který si kluby musí přepsat ručně.

V některých sportech jsou sportovní odvětví dle definice NSA členitější, než je většina sportovců zvyklá rozlišovat v běžném fungování oddílu. Například gymnastika má pod sebou zvlášť odvětví mužské gymnastiky a ženské gymnastiky. V takovém případě, pokud chce mít klub všechna data v IS ČUS plně vyplněná pro export do Rejstříku sportu bez nutnosti dodatečných zásahů, je třeba oddíl rozdělit na samostatné oddíly a každému přiřadit správné sportovní odvětví. Obdobná situace může nastat např. také u cyklistiky nebo kanoistiky, kdy se členové mohou věnovat více sportovním odvětvím najednou. Pak by bylo potřeba vybrat u sportu převažující sportovní odvětví.

V každém případě je vhodné si ověřit přímo u sportovního svazu, pod jakým sportovním odvětvím vede sportovce ve své evidenci, zejména aby při křížové kontrole v rámci hodnocení žádostí o dotace NSA nebyly takové osoby vyřazeny ze soutěžní kategorie.

U deseti sportů, které IS ČUS dosud evidoval jako samostatné sporty, došlo v číselníku NSA k jejich přesunu na pouhá sportovní odvětví. Jedná se o akrobatický rock and roll, futsal,  karate JKA, karate tradiční, kuše, moderní gymnastiku, národní házenou, rádiový orientační běh, surfing a taekwondo WTF. Tyto sporty jsou tedy i v IS ČUS nově sportovním odvětvím pod jiným sportem a k jejich přejmenování a novému zařazení došlo v IS ČUS hromadně.

Nový číselník sportů a sportovních odvětví NSA naleznete ZDE.

V případě dotazů k aktualizaci členské základny v IS ČUS nás neváhejte kontaktovat. Dotazy k novému číselníku NSA prosím směřujte na pracovníky Národní sportovní agentury.

Ing. Pavla Šrůtová

Copyright PTU 2000-2016, všechna práva vyhrazena. Created by Designeo Creative s.r.o.