Olympiáda dětí a mládeže se v roce 2026 uskuteční v Praze

Představitelé hlavního města společně se zástupci Českého olympijského výboru oficiálně oznámili konání Olympiády dětí a mládeže na území metropole v roce 2026. Významná sportovní akce se v hlavním městě uskuteční vůbec poprvé a zúčastnit by se jí mělo až 4,5 tisíce mladých sportovců ze všech krajů Česka.

Rada hl. m. Prahy schválila podání přihlášky k pořadatelství Her XII. letní olympiády dětí a mládeže ČR 2026 v Praze už 8. dubna 2024. Nyní Český olympijský výbor pořadatelství Prahy oficiálně potvrdil. V metropoli se sportovní akce uskuteční od neděle 21. do pátku 26. června 2026. První den bude na programu příjezd výprav, ubytování a slavnostní zahájení her, následovat budou čtyři sportovní dny zakončené ve čtvrtek 25. června 2026 slavnostním závěrečným ceremoniálem.

„Jsem rád, že se Praha dočkala, Olympiáda dětí a mládeže je významná, oblíbená a mimořádně prospěšná akce. Sport je jednou z nejdůležitějších věcí, které by se měly u nejmladší generace podporovat. A hlavní město tak činí,“ říká Bohuslav Svoboda, primátor hl. m. Prahy.

Konkrétní seznam sportovních disciplín bude upřesněn po jednání s jednotlivými sportovními svazy. Zároveň budou také vybrána sportoviště a stanoven bude i přesný program. Jisté už ovšem je, že slavnostní zahájení Olympiády dětí a mládeže 2026 bude na fotbalovém stadionu Slavie Praha, ve vršovickém sportovním areálu by se pak měla konat i celá řada sportovních soutěží.

V blízké době bude také podepsáno memorandum o spolupráci s pražskými univerzitami, které by měly pomoci se zajištěním zázemí akce, a to zejména formou poskytnutí ubytovacích kapacit na vysokoškolských kolejích nebo vybraných sportovišť. Olympiády dětí a mládeže 2026 by se měly zúčastnit až 4,5 tisíce mladých sportovců ze všech krajů Česka.

„Jedná se o historický moment, kdy můžeme oznámit, že z rozhodnutí Českého olympijského výboru se pořadatelem Olympiády dětí a mládeže v roce 2026 stává Praha. Pro nás je tento projekt velmi důležitý, stejně jako samotný rozvoj sportu u mládeže. Byl jsem už mnohokrát dotazován, kdy se Olympiády dětí a mládeže zhostí také Praha, protože byla poslední z krajů v Česku, která pořadatelství dosud nezískala. Jsem velmi rád, že to nyní už neplatí,“ dodává Filip Šuman, místopředseda Českého olympijského výboru.

Olympiáda dětí a mládeže je republiková soutěž krajských výprav, která se koná každoročně od roku 2003 a je určena mladým sportovcům ve věku od dvanácti do šestnácti let v kategoriích mladších a starších žáků a žákyň. Sportovcům navozuje atmosféru opravdových olympijských her. Mladí účastníci nejsou ochuzeni o zapálení olympijského ohně, slavnostní ceremoniály, soužití v olympijské vesnici nebo složení olympijské přísahy.

Olympiáda dětí a mládeže je projektem Českého olympijského výboru, který si ke spolupráci vybírá jako pořadatele jednotlivé kraje. Olympiády se odehrávají ve dvouletých cyklech a střídá se jejich letní a zimní podoba. Jednotlivé výpravy sestavují příslušné krajské úřady na základě nominačních kritérií jednotlivých sportovních svazů.

Informace k projektu jsou k dispozici na: Olympiáda dětí a mládeže.

Ing. Pavla Šrůtová

Zdroj: Portál hlavního města Prahy

Copyright PTU 2000-2016, všechna práva vyhrazena. Created by Designeo Creative s.r.o.